Artiesten en circuscompagnies kunnen tijdens een witruimte in alle vrijheid werken aan niet-resultaatgericht (praktijk)onderzoek, experiment, creatie en training. Samen met een leescommissie zoeken we naar diverse circusprojecten die de artiest en de vernieuwing van de circuskunst belichten.

Witruimte 2024 - 2025

Applicaties gesloten

Wat wij bieden

 • Een werkruimte voor 5-7 dagen (we kijken samen welke noden je hebt en welke ruimte past bij je project)
 • Mogelijkheid tot overnachtingen bij gastgezinnen
 • Ondersteuning en begeleiding van het Cirklabo-netwerk voor twee dagen
 • Mogelijkheid tot try-out
 • Financiële vergoeding
  • Per diems: 24 euro per dag per artiest (kernteam)
  • Transportvergoeding tot 350 euro. Wij verkiezen duurzaam transport

Hoe aanmelden

Stuur digitaal je aanvraag in door het google form in te vullen. Hierin vragen we je voor te stellen, je project afgebakend toe te lichten en je noden aan te geven. met de witruimte willen we op een laagdrempelige manier residenties aanbieden aan artiesten die iets willen uitproberen of waarvan het idee mogelijks nog niet volledig is uitgewerkt. In de laatste week van december hoor je of je aanvraag is geselecteerd. Aanmelden kan tot 1 november 2023.

Residentieruimtes

 • Cas-co is een atelier- en residentiewerking die zich richt op ruimte voor de ontwikkeling van diverse kunstenaars. Bekijk hier de technische fiche.
 • Predikherenkerk is een oude kerk in Leuven die nu gebruikt wordt voor residenties en voorstellingen vanuit 30CC.
  Bekijk hier de technische fiche.

Ben je op zoek naar een andere of specifieke locatie voor je project? 
Cirklabo heeft een netwerk van partners met verschillende soorten locaties. Samen kijken we of we een geschikte locatie vinden.

Mogelijke residentieperiodes

Wij gaan steeds in overleg om een geschikte periode en locatie te vinden. Voor het voorjaar 2024 werken we met geblokkeerde periodes in Cas-co en de Predikherenkerk. Deze kan je terugvinden in het aanvraagformulier. Daarnaast kan je andere gewenste residentie data en locatie (op maat) doorgeven voor 2024 en 2025.

Samenwerking TENT

Sinds 2023 werken we samen met TENT, waarbij een maker door beide organisaties ondersteund kan worden. Zowel TENT als Cirklabo hechten veel waarde aan een samenleving met een hoge mate van diversiteit en inclusie. Vandaar dat aanmeldingen die werken rond dit thema een extra impuls kunnen krijgen door de ondersteuning van beide organisaties. Om hiervoor in aanmerking te komen dien je je aan te melden voor de open call bij zowel TENT als de open call voor witruimte bij Cirklabo.


Selectieprocedure

De selectieprocedure verloopt in drie stappen:

 • CIRKLABO-team: Het Cirklabo-team leest alle aanvragen en maakt een preselectie op basis van praktische en logistieke criteria. De aanvragen die groen licht krijgen, worden voorgesteld aan de leescommissie.
 • Leescommissie: Deze commissie beoordeelt de aanvragen en rangschikt/selecteert de meest geschikte kandidaten op basis van artistieke kwaliteit, potentieel en relevantie voor CIRKLABO. Alle inzendingen van de Open Call 2024-2025 worden beoordeeld door de leescommissie.
 • De Artistieke Adviesraad: De beoordeling van de commissie wordt voorgelegd bij de Artistieke Adviesraad voor een definitieve goedkeuring.

Wil je graag meer weten over de selectieprocedure en leescommissie? Lees het allemaal hier.