Les Voyages - Compagnie XY

Van vrijdag 22 tot woensdag 27 september kwam Cie XY naar Leuven met hun creatie Les Voyages. Onze circuswerkplaats volgde de 20 acrobaten achter de schermen en maakte een kort videoverslag. Dit evenement vond plaats in kader van het New Horizons / Dieric Bouts Festival.

Les Voyages

>> Een blik achter de schermen tijdens hun zesdaags verblijf in Leuven
>> Artikel verschenen op 18 oktober 2023

De twintig acrobaten van de Franse Compagnie XY plaatsten de stad in een ander perspectief en boden de Leuvense inwoner een lichte verstoring van de werkelijkheid.

Met een unieke productie op maat van Leuven verscheen dit internationaal topgezelschap zes dagen lang in verschillende buurten in en rond de stad. Soms groots, soms heel intiem bood elke acrobatische interventie telkens een nieuw perspectief op gebouwen, wijken en landschappen.

Hun interventies gebeurden onaangekondigd, maar hun Voyage eindigde met een grootse apotheose in het stadspark op woensdag 27 september. Tijdens deze slotvoorstelling kon het publiek genieten en deel uitmaken van indrukwekkende acrobatie. Tijdens deze zesdagen werkten ze samen met verschillende Leuvense organisaties en het circusgezelschap Dyne. 


Cie XY is een van de grote internationale acrobaten collectieven die over heel de wereld toeren met hun producties. Verschillende Vlaamse circusartiesten maken deel uit van de compagnie maar speelden nog niet veel in Vlaanderen met XY. Les Voyages is meer dan een voorstelling, het is een zesdaags uniek evenement waar 20 acrobaten een stad overspoelen. Les voyages was nog niet in België te zien en speelt slechts een beperkt aantal keer per jaar.
- Jonas Van Soom | programmator circus

Over Compagnie XY

Al 17 jaar verkent Compagnie XY de kunst van acrobatiek, vooral de techniek van 'dragen'. Dit Franse gezelschap behoort zonder enige twijfel tot de meest gerenommeerde vertegenwoordigers van het circusgenre ter wereld. Hoewel ze trouw blijven aan de basis van deze circusvorm, dagen ze de traditionele regels uit en spelen ze met verschillende acrobatische stijlen en bewegingen. Ze plaatsen deze kunst weer middenin de wereld.

Ze stellen traditionele ideeën over massa en publiek ter discussie en verkennen nieuwe manieren van interactie binnen dezelfde ruimte en tijd. Ook onderzoeken ze hoe individuen zich tot een groep verhouden, en hoe ze zich gedragen in verschillende sociale settings.

Cie XY is meer dan alleen een gezelschap; het is een hechte gemeenschap die de expertise en ideeën van elk individu waardeert. Ze werken samen in een creatief proces waarin niemand boven de ander staat. Deze benadering dringt door in hun dagelijkse werk en resulteert in bijzondere kunstwerken.